Inga mer raggsockor i 1800-tals huset

Det är 18 år sedan familjen Malm flyttade in i 1800-talshuset utanför Skövde. Det blev början på en lång renoveringsresa, där husets ursprungliga charm har återtagits steg för steg. Idag är det röda trähuset ett modernt och funktionellt hus, men där de tidstypiska och historiska detaljerna från husets uppförande har återskapats.


”Det var tur att vi inte visste hur mycket jobb det har krävts för att nå det resultat vi har idag”, säger Lotte Malm, som bor i huset tillsammans med sin man Marcus och deras dotter Hilda, 16 år. Dottern Amanda, 22 år, har flyttat hemifrån.


Det sista projektet för familjen blev att göra något åt de kalla och dragiga golven samt att byta kök. ”Vi har frusit och beklagat oss över höga energiräkningar sedan vi flyttade in. Därför bestämde vi oss för att äntligen byta golven på nedervåningen och isolera dem. Detta samtidigt som vi bytte ut vårt kök”, berättar Lotte.


Golven var original från 1886. Breda kilsågade plankor som slipats och oljats in. Familjen beställde ett nytt liknande från Hälsingland och anlitade en lokal snickare för arbetet. De gamla plankorna revs ut och även golvbjälklaget i krypgrunden byttes. Den gamla isoleringen av träspån i grunden byttes ut mot brandsäker ROCKWOOL stenull. Produkten som användes är ROCKWOOL FLEXIBATTS.


FLEXIBATTS är en isoleringsskiva som passar utmärkt för att isolera bjälklag i krypgrunder. Produkten är tillverkad av obrännbar, fukt- och vattenavvisande ROCKWOOL stenull. FLEXIBATTS är även ljuddämpande och har en unik förmåga att anpassa sig till ojämnheter. Den kan fjädra upp till 40 mm på ena långsidan, vilket gör att monteringsarbetet går lättare och kvaliteten på det utförda isoleringsarbetet blir bättre.


Trots decennier av hårt slit med renoveringen kan Familjen Malm konstatera att det har varit värt varenda minut. De har skapat sitt drömhus, som är precis som de själva vill ha det. Och tack vare det senaste projektet kan de dessutom lägga pengarna på annat än uppvärmning.


”Energiräkningarna har varit alldeles för höga och förutom komforten och det estetiska är det förstås där ser vi den största vinsten med just den här renoveringen. Vi ser fram emot en vinter utan raggsockor inomhus”, avslutar Lotte.

Ladda ner renoveringsguide for husägare