Renovering på semestern kan få dig att må bättre

Ska du också renovera i sommar? Då är du inte ensam. Enligt en undersökning som ROCKWOOL har gjort ihop med analysföretaget A&B Analyse kommer hälften av svenska husägare som renoverar att göra det under just semestern. Men släpp det dåliga samvetet, renovering kan vara välgörande.
- Under rätt förutsättningar kan det bidra till att man återhämtar sig snabbare, kommenterar stressforskare Dan Hasson, verksam vid Karolinska institutet i Stockholm.

People outdoor
Two generation of Businessmen talking. Train. Station.

Snart är det dags för många svenskar att få några veckors semester. Men glöm lata dagar i hängmattan. Enligt en undersökning från isoleringsföretaget ROCKWOOL kommer hälften av alla renoveringsprojekt att utföras under semestern. Men är det verkligen lämpligt att jobba under semestern?

”Allt handlar om variation. Kroppsarbete och konkreta resultat kan innebära viss variation i vardagen och därmed viss återhämtning för en tjänsteman som vanligen är stillasittande”, kommenterar Hasson. Han menar att det kan handla om att aktivera andra delar av hjärnan än de som får jobba till vardags.

Men det är trots allt inte en automatisk glädjekälla att börja renovera. ”Det gäller att alla i familjen är eniga. Om en person vill bygga en altan och någon annan föredrar att ligga i hängmattan, är det viktigt att göra klart det från början. Det kan till och med vara en god idé att, rent fysiskt, vara på olika ställen under en period. Då får alla göra det de vill och slipper dåligt samvete”, tipsar Hasson.

Återhämtningsaspekten är dock inte den huvudsakliga anledningen till att svenskarna väljer att renovera. Det tycks mest vara en bonus. Enligt undersökningen från ROCKWOOL anger de flesta att anledningen är att de vill öka energieffektiviteten i huset, men många tänker även långsiktigt och vill höja bostadens värde. De tre vanligaste projekten som genomförs är renovering av fönster, byte av värmekällor och byte av isolering. 

Ta del av hela undersökningen här!

Fakta om undersökningen:

Undersökningen är gjord av A&B Analyse och genomfördes med en så kallad Sverigepanel. Sverigepanelen består av 50 000 slumpmässigt utvalda svenskar, som har möjlighet att svara på frågor via internet.

Samtliga personer är 18 år eller äldre. I undersökningen deltog 1018 personer.

Datainsamligen pågick mellan den 20 mars till den 23 mars 2018.

Datainsamlingen garanterar en jämn fördelning mellan kön, geografi och ålder, för att kunna säkerställa att de som svarar matchar ett genomsnitt av den svenska befolkningen.

Fakta om svenskar och renovering:

Renoveringsboomen har lagt sig. Sänkningen av rotavdraget under 2016 tillsammans med förändringar i bolånekraven ledde till att köp av renoveringstjänster, som är berättigade med ROT-avdrag, minskade med 17 procent under 2017 jämfört med året innan. Detta enligt svenskt renoveringsindex, som är baserat på en sammanvägning av statistik från Skatteverket om utnyttjat ROT-avdrag samt SCB:s siffror för handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Källa: Svenskt renoveringsindex.

Om oss

ROCKWOOL är världsledande tillverkare av stenullsisolering. Vi erbjuder ett komplett utbud av högpresterande och hållbara isoleringsprodukter för byggnadsindustrin.