Peab deltar i ROCKWOOL återvinningsprogram

21 januari 2019

ROCKWOOL lanserade sitt återvinningsprogram i september och den första entreprenören som valde att delta blev Peab. På deras byggplats Lokstallarna i Växjö står nu en container som fylls på med stenullsisolering som annars hade gått till deponi. Snart blir spillet till nya ROCKWOOL produkter istället.
”Som Sveriges största byggföretag är det viktigt att gå i bräschen för ökad återvinning”, kommenterar KMA-samordnare Henrik Larsson på Peab.

RockWorld imagery, The big picture, rock, mountains, lake, view

Det råder full aktivitet på byggarbetsplatsen Lokstallarna i Växjö. De nya byggnaderna vid tågstationen ska bli toppmoderna bostadsrätter för invånare som vill ha närhet till det mesta.

I ena änden av bygget står en stor, grön container. Inte särskilt anmärkningsvärt kan tyckas, men faktum är att just den här containern är unik. Det är den allra första komprimatorn i Sverige som tar emot gammal och överbliven stenull för att återvinna det till nya stenullsprodukter. 

Arbetslagledare Andreas Gustafsson på Peab förklarar.

”När tillräckligt stor mängd material har komprimerats kommer stenullen att hämtas av miljöföretaget Ragn-Sells. De kommer sedan att sortera och kontrollera avfallet, för att skicka det vidare till ROCKWOOL fabriker. Där smälts det ner och blir till nya stenullsprodukter igen”.

KMA-samordnare Henrik Larsson välkomnar initiativet.

”Det här är framtiden. Cirkulärt flöde av byggmaterial är ett måste för att kunna bygga på ett ansvarfullt sätt i framtiden”. 

Henrik Larsson ställer sig positiv till de allt hårdare miljökraven från beställarna och menar att hållbarhetstänket inom byggbranschen går åt rätt håll. Men faktum kvarstår att cirka 35% av det globala avfallet kommer från byggbranschen.

”Förhoppningsvis bidrar ROCKWOOL återvinningsprogram till en förändring”, säger Henrik.

Lokstallarna är det första pilotprojektet som deltar i ROCKWOOL återvinningsprogram. Satsningen på att ta tillbaka gammal och överbliven stenull för att återvinna till nya ROCKWOOL produkter lanserades i september.

”Intresset har varit mycket stort. Vi har flera riktigt stora byggprojekt som står i kö just nu och det känns oerhört positivt inför framtiden”, säger Jonas Zacharoff, VD ROCKWOOL Sverige.

Om oss

ROCKWOOL är världsledande tillverkare av stenullsisolering. Vi erbjuder ett komplett utbud av högpresterande och hållbara isoleringsprodukter för byggnadsindustrin.