ROCKWOOL vill minska legionella med ny produkt

08 februari 2019

2018 rapporterades rekordmånga fall av legionella i Sverige. En av anledningarna är bristande VVS-system som inte kan bibehålla korrekt vattentemperatur.
”En helt tät rörisolering minskar risken för tillväxt av legionella” kommenterar Lillian Andersen, Produktchef HVAC, ROCKWOOL.

hvac, teclit

Lunginflammation, hög feber, diarré och muskelvärk. Symptomen på legionella är många, och trots modern intensivvård är dödligheten mellan 5–20 procent. Aldrig tidigare har så många fall rapporterats som under 2018.

Legionella är en bakterie som förekommer naturligt i vår miljö, bland annat i vattentäkter. Genom dricksvattnet kommer legionellabakterien in i fastigheternas tappvattensystem. Infektionen orsakas vanligtvis av att man andas in vattendroppar från olika typer av vattensystem där legionellabakterier har tillväxt.

Bakterierna trivs bäst i vatten som håller en temperatur mellan 25–45 °C, vilket innebär att stillastående vatten i ledningar utgör en bra grogrund för bakterierna att föröka sig.

Korrekt installation av vattenledningar spelar därmed en mycket viktig roll för att lyckas minimera legionella. Är ledningarna korrekt isolerade utan energiläckage kan de bibehålla en vattentemperatur där bakterierna inte överlever.

Nya TECLIT Hanger från ROCKWOOL säkerställer att vattnet håller rätt temperatur genom hela rörinstallationen – och därmed minskar risken för att legionella sprids. Produkten är marknadens första distansrörskål i stenull, och den ger en tät och brandsäker isolering utan energiläckage.

”Med TECLIT Hanger blir varmvattnet inte för kallt och kallvattnet inte för varmt. Därmed bidrar produkten till minskad risk att det bildas legionellabakterier i det stillastående vattnet”, förklarar Lillian Andersen, Produktchef HVAC, ROCKWOOL.

TECLIT Hanger är utvecklad för både kalla och varma rör och fungerar för såväl privata som offentliga byggnader.

Om oss

ROCKWOOL är världsledande tillverkare av stenullsisolering. Vi erbjuder ett komplett utbud av högpresterande och hållbara isoleringsprodukter för byggnadsindustrin.